• https://www.facebook.com/groups/201325903293558/
  • https://twitter.com/yapikorumacilar
  • http://www.instagram.com/yapikorumacilari

 

TARİHSEL ÇEVRE VE YAPI KORUMACILARI DERNEĞİ

Bize Ulaşın

TARİHSEL ÇEVRE VE YAPI KORUMACILARI DERNEĞİ


Altunizade, Güllübahçe Sokak  9/2 Üsküdar/İSTANBUL


0 216 474 17 28


info@yapikorumacilari.org

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam10
Toplam Ziyaret31229
22-24 EKİM 2021 ARKEOLOJİ VE KÜLTÜREL MİRAS EĞİTİMLERİ I

22-24 EKIM 2021 ARKEOLOJİ VE KÜLTÜREL MİRAS EĞİTİMLERİ I

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından Avrupa Birliği ile işbirliği içinde yürütülen Anadolu Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü Projesi kapsamında, Proje Yönetim Ekibi ve ilgili uzmanların şu ana kadar gerçekleşen çalışmalar hakkında bilgi paylaşımında bulunması ve sivil toplum diyaloğunun güçlendirilmesi amacıyla, Gaziantep’te 22-23-24 Ekim 2021 tarihlerinde gerçekleştirilen  Geçmişe Sahip Çıkmak başlıklı Arkeoloji ve Kültürel Miras Eğitimleri I  programına derneğimizi temsilen katıldık. Sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile kamu personeline yönelik eğitimlerin olduğu programda çeşitli sunumların ardından şehir merkezinde Bey Mahallesi, Zeugma Müzesi ve Zeugma Antik Kenti Kazı Alanı gezileri yapılmış olup yoğun geçen üç günün sonunda, katılımcılara katılım sertifikaları verilmiştir.

Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı çatısı altında hizmet verecek Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü çalışmaları kapsamında, Gaziantep’teki 123 yıllık Kendirli Kilisesi ve Latin Okulu’nun restorasyonu tamamlanmıştır. 1898 yılında yapılan kilise, 123 yıllık geçmişiyle tarihteki önemli olaylara tanıklık etmiş. 1920-1921 yılları arasında 10 ay süren Antep Kuşatması sırasında ‘siper’ olarak kullanılan yapı, sonradan sinema, halkevi ve öğretmenevi olarak hizmet vermiş, 1933 yılında  Ramazan Bayramı’nı geçirmek üzere kente gelen Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Gazianteplilere Kendirli Kilisesi’nin balkonundan seslenmiştir.

Enstitü merkezinde Türkoloji İhtisas Kütüphanesi, etkinlik alanları ile arkeolojik kazılardan elde edilen örneklerin yurt içinde analiz edilmesini sağlamak üzere tasarlanan Arkeometri Laboratuvarı da bulunmaktadır. Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü, Arkeometri Laboratuvarı ile ülkemizdeki ‘saha yönetimi’ laboratuvarına sahip ilk enstitüsü olmuştur. Kullanıma hazır hâle gelen ve cihaz alımları tamamlanan laboratuvar, arkeometrik araştırmalarda analitik tekniklerin öğretilmesini destekleyecektir.

“Bereketli Hilal” denilen  zengin uygarlıklara ev sahipliği yapmış olan bölgeye ve ülkemize kazandırılan Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü’nün özerk bir yapı ile yurt içi ve dışında bir yapılanma ve tüm ilgili kurum ve kuruluşlarla birlikte çalışmalarına devam etmesini temenni ederiz.

Kaybettiğimiz kültürel varlıklarımızı geri getiremesek de, ilk kez kurulmuş olmasıyla tarihe geçen Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü’ne gün ışığına çıkmış ve çıkacak kültürel  varlıkların korunması, koruma bilinci ve eğitimi verilmesine  katkı sağlamak amacıyla derneğimiz, birlikte proje üretmeye her zaman hazırdır.

Enstitünün kuruluşuna öncülük eden üniversite, kamu ve özel sektörden emeği geçenlere, ayrıca eğitim programının gerçekleştirilmesinde katkısı olanlara da teşekkür eder, başarılar dileriz.

 

  
255 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın